Държавно ловно стопанство Ропотамо

Снимка: Unsplash

ДЛС Ропотамо

Държавно ловно стопанство Ропотамо е разположено в североизточния район на Странджа планина и носи името на едноименната река.

Стопанството се намира на около 45 км в южна посока от Бургас. Характерен за района е нискохълмистият релеф с най-висока точка вр. Лободово кале (315 м.). Общата му площ е около 16 610 ха.

Близостта на Черно море прави климата мек и влажен със сравнително топла зима и средни температури рядко падащи под нулата. Всички тези характеристики благоприятстват растителността и нейното разнообразие и представляват добра предпоставка за развитие на дивеча. Река Ропотамо разделя стопанството на две части и край нея се намира типичната за района лонгозна гора.

Основните видове дивеч, които обитават района са: благороден елен, елен лопатар, дива свиня и в по-малка степен сърна и муфлон. От хищниците се срещат вълк, чакал, лисица, дива котка, язовец, бялка, катерица, пор, невестулка. На територията на стопанството присъстват пасажи от различни диви патици и гъски и особено горски бекас.

Благородния елен обитава района от древни времена. Характерно за странджанския елен е голямото тегло на тялото – до 350 кг. за мъжките екземпляри, масивните рога, обсипани с много перли, а също така и тъмният им цвят. Теглото на трофеите достига 14 кг. Рекорд за стопанството е трофей оценен на 250 точки по CIC.

Характерно за трофеите от елен лопатар от ДЛС Ропотамо е голямото им тегло – до 4,7 кг., хубавия цвят и форми. Най-големият трофей е оценен на 212 точки по CIC което го прави национален рекорд.

Дивата свиня обитава целия район на стопанството. Теглото на глиганите достига 250 – 300 кг., а дължината на трофеите 28 – 30 см. Рекордният трофей е оценен на 150 точки по CIC с дължина на глигите 29 см.

Благоприятните климатични условия са спомогнали за аклиматизацията и развитието на популацията от муфлон. Най-добрия трофей е оценен на 212 точки по CIC с дължина 93 см.

Над територията на Държавно ловно стопанство Ропотамо преминава източно-черноморския прелетен път на птиците – Виа Понтика (Via Pontica). Благодарение на него в района присъстват големи пасажи от различни диви патици, гъски и горския бекас – любим обект на лов за много чуждестранни туристи, посещаващи района през есенните и зимни месеци .

ДЛС Ропотамо посреща своите гости в Ловна резиденция Аркутино, разположена на 500 м от морския бряг в едноименната местност. На разположение на посетителите е и ловна хижа намираща се на брега на морето в гр. Приморско.

В близост са разположени Аркутинското блато, което е част от природния резерват на река Ропотамо. Древният град Ранули е на 3 км от гр. Приморско, където може да се посети светилището Беглик Таш – мистично и тайнствено място, което заслужава да се посети.

В допълнение на ловните приключения стопанството предлага на своите гости екотуризъм и фотосафари до устието на река Ропотамо и защитените местности от типична лонгозна гора, морски и речен риболов, дегустация на отбрани български вина и кулинарни специалитети.

Природата по южното Черноморие е много красива, а крайбрежната ивица се състои от дълги и просторни пясъчни заливи. По-голяма част от плажовете в тази част са лесно достъпни, много популярни и винаги пълни с хора. Близостта на морския бряг до Ловния дом дава възможност да се съчетае летния отдих с удоволствието от ловния туризъм.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Ропотамо

ул. „Орешака“ 15, Sliven, Bulgaria

Още от района