Държавно ловно стопанство Осогово

Снимка: ДЛС Осогово

ДЛС Осогово

Държавно ловно стопанство Осогово, създадено през 1996 г. носи името на едноименната живописна планина.

Стопанството е на около 90 км от София и най-близкото летище. Релефът е му типично планински и силно пресечен, което го прави истинско предизвикателство за физическата подготовка на ловците. Връх Руен – 2251 м. представлява най-голямата надморска височина в Осоговска планина.

В подножието на върха извират най-големите реки в района – Бистрица и Елешница, които са притоци на река Струма. Общата площ на държавните горски територии е 19 759 ха, като близо 64% от тях са защитени зони по Натура 2000.

В ДЛС Осогово може да се ловува дива свиня, сърна, вълк и лисица. Срещат се още заек и белка. Птиците са представени от яребица, кеклик, гривяк и пъдпъдък.

Сред най-представителните трофеи от ДЛС Осогово, оценени със златен медал са: сръндак – 148,80 точки с тегло 475 г, Вълк – 43 точки, Дива свиня – 123,20 точки, с дължина на глигите 23,3 см.

Гостите на ловното стопанство се посрещат в ловна резиденция Бор, която разполага с 9 стаи с общо 18 легла. Резиденцията предлага отлични битови условия, кухня и подбрани вина и специалитети.

Извън ловните преживявания ДЛС Осогово предлага на своите гости отлични условия за отдих и приятни преживявания сред неповторимата природа на Осоговска планина.

Предлагат се възможности за фотосафари, езда, риболов, природосъобразен туризъм. Изградени са заслони, места за почивка и лагеруване в максимална хармония с природната среда.

За любителите на история, религия, изкуство и култура могат да се предложат интересни обекти като Рилски манастир, Руенски манастир и Земенски манастир, галерията на Владимир Димитров – Майстора.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Осогово

ул. „Спартак“ no 52, Kyustendil, България

Българска национална кухня

Още от района