Държавно ловно стопанство Дикчан

Снимка: ДЛС Дикчан

ДЛС Дикчан

Разположено в югозападните Родопи, Държавно ловно стопанство Дикчан се откроява като истинско съкровище за всеки любител на лова и природата.

Основано през 1913 г. ДЛС Дикчан се намира в долината на река Места, близо до язовир Доспат. Територията му се простира на над 20,000 ха, като осигурява уникално ловно преживяване с надморска височина от 450 до 1750 м.

Със своята хълмисто-планинска местност, изпъстрена с ниски заравнени била и дълбоки долове, стопанството предлага идеална среда за различни видове дивеч. Горският фонд, покриващ 95% от територията, доминира с иглолистни гори, осигурявайки отлични условия за развитие на муфлоните, които тук могат да достигнат трофеи с дължина над 80 см. Освен тях, в стопанството се намират и популации на благороден елен, елен лопатар и дива свиня, както и впечатляващ брой глухари, които се отстрелват годишно.

Южното географско изложение на района, мекият средиземноморски климат и близостта до язовир Доспат представляват идеална предпоставка за оптимално развитие на основните видове дивеч: благороден елен, елен лопатар, муфлон, дива свиня, сърна и глухар – всички с отлични трофейни качества.

Гостите на Дикчан се настаняват в два ловни дома, всеки с 9 двойни стаи и отлично обслужване, като всяка стая разполага със собствен санитарен възел. Ловните домове се намират в прекрасната местност Стария Дикчан, предлагайки комфорт и уют след един ден изпълнен с ловни приключения.

ТП ДЛС Дикчан е идеално място за любителите на ловния спорт през цялата година, предлагайки разнообразие от ловни възможности – от индивидуален лов на муфлон, елен лопатар и благороден елен до групов лов на дива свиня и хищници. През пролетта, особено популярен е ловът на глухар, докато през лятото се осъществява индивидуален лов на сръндак.

Дикчан не е само за ловците. Тук се предлагат и атрактивни маршрути за фотолов и екотуризъм, както и етно туризъм, с посещения на културно-исторически забележителности, включително селата-архитектурни резервати Долен и Ковачевица. Екскурзиите до минералните извори в село Огняново и живописното Триградско ждрело добавят допълнителен чар към преживяването.

Със своите впечатляващи ландшафти, разнообразие от дивеч и богата културна програма, Държавно ловно стопанство Дикчан предлага нещо за всеки и се превръща в идеалната дестинация за тези, които търсят автентично и запомнящо се преживяване.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Държавно ловно стопанство Дикчан

ул. Тодор Шопов 39, Satovcha, Bulgaria

Българска национална кухня

Още от района