Раница за излет сред природата

Съдържание на туристическа раница за еднодневен излет сред природата

Основно съдържание на раница за еднодневен излет сред природата.

Предварителната подготовка и правилното планиране са ключови за приятното и безпроблемно прекарване на излет сред природата. Готов списък с нужното оборудване е много полезен начин за организиране на разходката и превръщането й в безопасно и увлекателно приключение.

Преди да се насочите към така чаканото пътуване е задължително да се запознаете в колкото се може повече детайли за мястото, което смятате да посетите, дължината и състоянието на маршрута, надморска височина и прогнозата за времето.

В случай, че времето се развали или нещата се объркат, което се случва често, подготвеността за тези ситуации може да означава разликата между благополучно прибиране вкъщи и потенциално живото застрашаваща ситуация.

В зависимост от плануваното място, сезон, дължина на прехода, терен и т.н. нужното допълнително оборудване се различава съществено. Основното оборудване, което разглеждаме в настоящата статия е задължително, независимо от условията описани по-горе.

Раница

Подходящата раница е първото нещо от което се нуждаете, още преди да сте напуснали дома си по пътя към така чаканата разходка сред природата. Разбира се в случай, че планирате разходка в парка можете да използвате всяка една раница с която разполагате, но ако планирате по-отдалечени райони най-подходящи за целта са специализираните, туристически раници. В различните си видове те представляват комбинация от правилен дизайн, форма, функционалност, здравина на вложените материали, полезно пространство и не на последно място разполагат със защита срещу метеорологичните условия.

Като размер на полезното пространство, обикновена раница за дневен излет варира между 20 до 35 л. Това е достатъчно обем в който да поберете основното съдържание за вашата разходка.

Полезни препоръки по отношение на избора на раница:

  • Колан който помага за равномерно разпределение на тежестта
  • Каишка пред гърдите, която има за цел да направи раницата стабилна
  • Повишена защита срещу вода и дъжд
  • Специално обособени пространства за фотографско оборудване

Допълнително облекло

В дивата природа времето е изключително динамично и слънчевото време много бързо може да се преобрази в гръмотевична буря. Именно поради тази причина носенето на допълнителна връхна дреха е важно дори в горещите дни.

Водоустойчивите материи са препоръчителни защото те предпазват тялото от дъжда и топлят в случай, че температурите паднат. Като цяло при избора на облекло, избягвайте носенето на памучни дрехи, използвайте бързосъхнещи, дишащи синтетични материи.

Защита от метеорологичните условия

Независимо от греещото слънце, във всеки един момент времето може да се промени. Затова винаги носете със себе си дъждобран – той ще ви предпази от дъжда.

Защитата от слънцето по време на всяка разходка сред природата също не бива да се пренебрегва, дори в случаите когато времето изглежда облачно. Носете със себе си шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем.

Навигация

Съвременните мобилни телефони разполагат с богати възможности за навигация но за съжаление те са силно зависими от покритието на операторите и наличието на Интернет. Тези ограничения в комбинация за бързото изтощаване на батерията им ги прави неподходящи за използване в отдалечени райони.

Винаги използвайте отделни GPS устройства. Те са създадени именно за такива терени и условия на работа а батериите им в много случаи стандартни и заменяеми, които в случай, че си носите резервни ги прави незаменим помощник.

Използването на топографска карта и компас също е възможно но за работа с тях се изискват дълбоки познания, което ги прави непотребни за нуждите на обикновените туристи.

Вода

За да функционира тялото ви се нуждае от вода. Винаги носете със себе си достатъчно количество вода за целият излет. За местата на които знаете, че разполагат с местни водни източници можете да си носите и преносим филтър за вода.

Храна

Пригответе достатъчно калории, които да ви зареждат с енергия по време на излета. Няколко домашно приготвени сандвича винаги са добро начало. Протеиновите барове също са изключително подходящи защото съдържат всичко необходимо за организма за подобни условия. Добавени ядки и ябълки допълват разнообразието в менюто.

Добре е за всеки случай да носите малко повече храна от това което предполагате, че ще ви бъде необходимо.

Аптечка

Винаги носете със себе си аптечка. В търговската мрежа има много добри варианти, предназначени точно за туристи, които съдържат най-необходимите принадлежности.

Преди тръгване проверявайте аптечката си и при необходимост подменяйте нейното съдържание.

Фенер

Понякога разходката може да се окаже по-дълга от очакваното а лутане в тъмното никога не е добра идея. Независимо, че мобилните телефони вече разполагат с опция за осветяване, никога не разчитайте само на тях а винаги носете фенер който да бъде основен източник на светлина.

Инструменти и пособия

Многофункционален инструмент (мултитул), популярно наричан в България „Швейцарско ножче“, е изключително практичен а в напечена ситуация може да се превърне във ваш безценен приятел. С негова помощ можете да режете, затягате, отваряте и т.н.

Носенето на свински опашки и лепяща лента също е препоръчително, защото никога не се знае какво може да се скъса или счупи а с тяхна помощ то да бъде ремонтирано.

Бонус

Сухи и мокри кърпички – поддържането на хигиената е важно и за това е добре винаги да имате необходимите консумативи под ръка.
Свирка – с надеждата никога да не ви потрябва, но в случай, че се изгубите, свирката може да помогне на търсещите екипи да ви локализират

Задължителни препоръки:
Опознайте оборудването което носите със себе си и бъдете сигурни, че можете да го използвате по предназначение
Преди тръгване винаги зареждайте мобилния си телефон и GPS до горе
Носете резервни батерии
Запознайте се с прогнозата за времето
Научете колкото се може повече за избрания маршрут

Допълнителни съвети:
Заредете автомобила си до горе
Уведомете приятел / близък къде ще ходите, какъв е плануваният маршрут и кога планувате да се приберете
Ако имате външна батерия (Power bank), заредете я и я вземете за всеки случай

Винаги тръгвайте на разходка сред природата подготвени, информирани и добре екипирани. Това ще гарантира приятното прекарване и спокойното прибиране вкъщи.