Видове каравани

Море плаж хоризонт кемпер лято

Почивката с каравана представлява идеалният тип туризъм за хората, които предпочитат независимостта и обичат сами да избират пътя си.

Много хора мечтаят за каравана и възможностите, които тя предоставя. Независимо дали планирате да пътувате бавно от селце на селце или до къмпинга, идеята за домашна обстановка където и да се намирате е много привлекателна.

Преди обаче да се решите на стъпката за покупка на каравана има важни детайли, които е хубаво да знаете за да можете да направите най-добрият избор за вашите нужди:

  1. На пазара се предлагат много различни видове каравани, подходящи за различни условия;
  2. Ако времето и условията го позволяват е добре да изпробвате караваната на която сте се спрели преди да я купите. Ако има възможност за наем – изпробвайте я за уикенд. Така ще можете да се убедите практически дали тя е това което реално търсите.
  3. След като сте избрали и купили караваната си трябва да отделите време и да я почистите основно защото в крайна сметка ще живеете в нея.

 

И така нека разгледаме различните видове каравани за да  – коя каравана е подходяща за вас?

КараванаСтандартна каравана

Това са най-популярните каравани, онези които изникват в съзнанието ви, когато си представите каравана. Те са стандартният вариант със четири стени и висок таван. Дължината им може да варира и да достигнат до 10 метра а осите им могат да бъдат от една до три.

Този тип каравани са подходящи за всякакво време и метеорологични условия и не изискват никакво време за организиране на лагер. Просто си избирате място за паркиране и сте готови.

Също те разполагат и с достатъчно място за съхранение, което е полезно освен при предварителната подготовка така и преди тръгване – просто затваряте вратите и тръгвате.

КараванаКаравана със прибиращ се покрив

Този тип каравани са подобни на и стандартните и също разполагат с обособени места за съхранение. Разликата е в това, че покривът им се прибира надолу. След като изберете място за лагер, просто трябва да разпънете покрива й и сте готови.

Предимството на този вид каравани пред стандартните е намаленото въздушно съпротивление, в следствие на по-ниският им профил и възможността да бъде съхранявана в закрит гараж.

КараванаТуристическо ремарке (ремарке с палатка)

В случай, че разполагате с малък автомобил, туристическото ремарке е добър вариант за вас. На практика то представлява ремарке, от което се разпъва палатка, която е част от него.

Ремаркето разполага с възможности за съхранение и като цяло е много лек и сравнително лесен за разпъване вариант.

КараванаРемарке кемпер

Тази разновидност е подобна на туристическото ремарке но за разлика от него има четири стени с прибиращ се покрив. По този начин, разпъващите се размери го правят много удобно за използване, а когато стане време за тръгване, смаляващият се размер го прави практично за транспортиране.

Този вид ремаркета са леки и подходящи за теглене от по-малки автомобили. Предимството им в сравнение с традиционните туристически ремаркета е, че са по-лесни за разпъване и по-удобни.

Каравана кемперКемпер

Кемперът представлява идеалният избор в случай, че планувате много дълго пътуване. Кемперите представляват каравана и автомобил (микробус) в едно превозно средство. Обикновено не изискват никаква подготовка при създаване на лагер а вътрешното им пространство може да разполага с много удобства и екстри, с които сте свикнали вкъщи.

Като недостатък на кемперите, може да се изтъкне нещо, което вече споменахме – освен дом на колела те са и вашият автомобил. Така, че в случай, че искате да се разходите до близкия град или да отидете на пазар, ще трябва да го направите с цялата си къща!

Ако още не сте сигурни, кой тип каравана е подходящ за вас ви препоръчваме да посетите специализирано изложение или да отидете на място в авто къща, която разполага с различните видове. Така ще можете да ги разгледате на живо и да прецените още по-точно.