Винарна

В самото начало на с. Осмар, през 1999 г. бе построена “Винарска изба Осмар”. Високите кули на уникалната сграда, издържана в средновековен стил й придават вид на старинен замък. През масивните дървени порти се влиза в обширен вътрешен двор, където е разположено царството на виното “Пелин”.

На площ 11 000 м2 се подреждат административна сграда с дегустационни зали, а под тях са прохладните изби. Следват отделенията за стабилизация и бутилиране, дестилационен цех с изба за стареене на ракия и дестилати.

Винени турове

Винарска изба “Осмар” предлага провеждане на дегустации за туристически групи, индивидуални туристи или Ваши гости.

Вина

Пелин

Името на виното “Осмарски пелин” съчетава мястото на производството му и преобладаващия аромат на билката пелин. Вино “Пелин” започва да се произвежда в края на 19-ти век от неизвестен жител на с. Осмар, който се е опитвал да съчетае аромата на горските билки и вкуса на виното. В началото до средата на 20ти век, това дъхаво вино търпи промени, за да се доближи до днешния си вкус, като се прибавят нови билки и плодове.

Във Винарска изба “Осмар” се произвежда бял и червен пелин.

Рецептата на прочутия „наложен пелин” едва ли някога ще бъде напълно споделена от собствениците макар, че производственият процес може да бъде видян от всеки, посетил избата.

“Осмарски пелин” е от категорията качествени вина, полусухи и ароматни. Напитката е с балансиран, хармоничен леко тръпчив и сладко-горчив вкус в основата на който е старо вино смесено с повече от 30 горски билки и плодове. Букета от билки и плодове правят “Осмарския пелин” напитка с тонизиращо и лечебно въздействие добре известно на неговите ценители.

В дъбови бъчви от 5тона се налагат плодове – грозде от сортовете болгар, димят и хамбургски мискет около 3 хил. кг., ябълки , дюли, билки и така докато се напълни 2/3 от съда. Допълва се с - вино бяло или червено, от което зависи дали пелина ще е бял или червен. Зърната постепенно сами се пукат и дават естествена газировка и сладост. Следва магическото смесване между плодове, билки и вино продължаващо 45 дни. И ако навън е стегнала бяла зима се получава най-вкусния еликсир.

Шардоне

Вино “Шардоне” се произвежда по оригинална технология и строг режим на ферментация. Това гарантира високото му качество, характеризиращо се с подчертан нежен аромат, свеж но балансиран вкус. Това е едно елегантно сухо вино, задоволяващо и най-големите изисквания на любителите на този тип вина.

Мускат

Вино “Мускат” е бяло полусухо вино, което при правилна ферментация позволява да изпъкнат ценните му качества – финес, нежност, аромат, благородство и мекота. Като цяло виното е нежно, а вкуса хармоничен и свеж.

Каберне

Вино “Каберне” се произвежда от чисто сортово, качествено грозде “Каберне”, чрез пълна ферментация на гроздовата каша. След обработка виното отлежава в дъбови бъчви, където старее и съзрява. Виното се отличава с тъмно червен цвят специфичен за сорта си аромат докато е младо вино. При стареене развива отличен букет.

Пино ноар

„Пино ноар”-виното от този благороден сорт се отличава със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове. То е меко и кадифено. При отлежаване в нови бъчви тип “барик” поема структуриращи танини от дървото и може да покаже значителна плътност и мощност. Единствените черти, характерни за вината от пино ноар от цял свят са една определена сладост, както и принципно по-ниското съдържание на танини и пигменти в сравнение с другите “големи” френски червени сортове – каберне совиньон и сира. Пино ноар е доста по-достъпен и шармантен като младо вино от споменатите два сорта и се развива по-бързо; въпреки това най-добрите вина запазват достолепието си дълго време.