Банско и Разлог кухня

Кухня от Банско и Разлог

Банско е един от най-популярните курорти в България. Уникално местоположение в полите на Пирин планина, ски писти, богата история и кулинарно разнообразие.

Банскалии са майстори на домашно приготвена храна, както и привлекателна дестинация за винен туризъм.

Местната кухня, основаваща се на стари рецепти и чисти домашно произведени продукти  е уникална и с богато кулинарно наследство.

Капама – съставките които се слагат я правят уникална. Приготвя се в голям глинен гювеч, като се редят кисело зеле, ориз, кромид лук, телешко, пилешко и свинско месо, бански суджук или кървавица. Пече се на бавен огън няколко часа.

Бански чомлек – телешки и свински джолан, картофи, кромид лук, моркови чесън, червени сухи чушки, доматен сок, подправки и вино се редят в глинен съд. Пече се отново няколко часа на слаб огън.

Бански старец – вкусен деликатес, приготвен от свинско месо, сланина, сол, червен пипер и подправки. Тази смес се пълни в изчистено свинско шкембе, оставя се да се изсуши няколко месеца и е готово за консумация.

Костурето с чекане и сланина – интересно име, а всъщност е боб с цвекло /от туршия/ и сланина. Приготвя се в глинено гърне. Варят се бял боб, сланина, нарязана глава цвекло и суха червена чушка. Ястието се готви на бавен огън.

Кукурини – на бански означава къдри. Името идва от начина по който се къдрят при пържене. Замесва се тесто от яйце, олио, сол и брашно. От разточеното тесто се нарязват кръгове, правят се нарези по края и се слепват по две един върху друг с белтък. Пържат се в маслена баня. Сервират се поръсени с пудра захар.

Бюрек – типичен десерт от региона на Банско. Настъргана тиква, захар, смлени орехи, олио и брашно се смесват. Разстила се в намазнена тава и се пече.

Разлошка шупла – приготвя се от яйца, кисело мляко, вода, сода за хляб, сол, натрошено сирене и брашно. Тестото се пече до златисто.

Разложка фудула – замесва се тесто от брашно, сол, захар и мая. Оставя се да втаса. Разделя се на няколко части и се теглят на ръка кори. Редят се поръсени с яйца и сирене, залети отгоре с разтопено масло и се изпичат.

Welcome.bg бюлетин

Абонирайте се за нашият бюлетин и получавайте специални отстъпки и оферти!

Още от района