X
» Шато Бургозоне
   

Шато Бургозоне

Шато Бургозоне е една от малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя. Кацнала на самия бряг на р. Дунав над приказния остров Есперанто, тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на лозарския комплекс и защитавала Римската империя от Север. Разположена в околностите на гр. Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони.
Засадените френски сортове са намерили тук чудесни почвени и климатични условия и вече шест години показват минералност, невероятна плодовост, гарнирана с екзотични подправки. На северния склон гледат Дунава белите сортове Шардоне, Совиньон блан и Вионие, а на южния съжителстват Пино ноар, Мерло, Каберне Фран, Каберне Совиньон, Сира, Ежиодола и атрактивният Марселан.
Сградата на съвременният винарски комплекс напомня древна римска крепост. В подземията за съзряване на вината се намира оригинална енотека, в която по предварителна заявка регулярно се правят дегустации на вина.

Места за настаняване в околността


Галерия

Още от областта