X
» Рилски манастир Свети Иван Рилски
   

Рилски манастир Свети Иван Рилски

Най – големият манастир в България – Рилският манастир се намира в западната част на Рила на 1,150 м. н.в., близо до с. Пастра (13 км.), на 111 км от София. Той е създаден в средата на 30-те години на 10в. от отшелника Иван Рилски, провъзгласен за светец от Българската православна църква, и неговите учениците. Още от основаването, манастирът се превръща в книжовно и просветно средище като в него са работили Йосиф Брадати, Спиридон, Неофит Рилски, а през Възраждането майстори като майстор Алекси, майстор Павел Иванович, майстор Миленко. Обителта подслонява и редица революционери, сред които Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.
Изключителен интерес представляват църквата "Рождество Богородично” и иконостасът в нея, Хрельовата кула, параклисът "Преображение Господне", стенописите, магерницата, портретите на ктиторите на манастира, старопечатните издания в библиотеката и др.
В близост манастирският комплекс се намира постницата "Св Иван Рилски'' и църквата "Успение св. Иван Рилски''. Според поверието, само праведните хора успяват да се промушат през дупката в скалата на пещерата, където е живял отшелника, без да се опрат в стените.
През 1961г. манастирът е преобразуван в национален музей, а района около него е обявен за природен парк. Днес той е под егидата на ЮНЕСКО, един от Стоте национални туристически обекта и може да бъде посетен от 8 до 18 ч. всеки ден.
Други интересни места за посещение, достъпни до манастира са: Рилски езера (8 км.), вр. Мусала (21 км., 8 ч. път), вр. Мальовица (4 ч. път). От манастира тръгват няколко маркирани пешеходни маршрута за хижа "Рибни езера" (4-5 ч.), за хижа "Македония" (5 ч.), за хижа "Ив. Вазов" (5 ч.), за хижа "7-те Рилски езера" (6-7 ч.) и за хижа "Мальовица" (6-7 ч.).

Места за настаняване в околността


Галерия

Още от областта