X
Празници
   

Празници

Българските празници отразяват традициите и вярванията на хората, които населяват територията на страната. Изпълняват се над 10000 обичаи и церемонии, свързани с празниците. Голяма част от тях са свързани с традиционния поминък на българите – земеделие, животновъдство и производство на вино. Приблизително 85% от населението изповядва православното християнство и, съответно, много от празниците са свързани с тази религия. В страната освен българи има и турци (мюсюлмани), роми, арменци и евреи, чиито празници са много интересни. Освен старите обичаи, в българската култура навлизат и чуждестранни празници.

Нова година - 1 Януари

Нова година се празнува от всички народи по света с надеждата за щастлив живот, за здраве и успех, за сбъдване на всички желания и мечти. В Българската традиция това е втората кадена вечер след Бъдни вечер. Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна.

За първия ден на Нова година е характерен обичая сурвакане. Сурвакарите, деца със сурвакница (дрянова клонка, украсена с пуканки, с червени конци, с парички или малки звънчета) обхождат квартала или цялото селище, влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините.

На този ден православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден.

Богоявление - 6 Януари

Богоявление е един от най-старите християнски празници и се празнува на Йордановден. Свързан е с кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Според традицията, всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. На този ден празнуват хората с имената Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка.

Ивановден - 7 Януари

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, Йоан Богослов и Йоан Златоуст. Чества се на 7 и е най – празнуваният имен ден в България.

Бабинден - 8 Януари

Бабинден е древен празник посветен на акушерките и е свързан със семейните обичаи.

Свети Валентин - 14 Февруари

Денят на "Свети Валентин" се чества на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква, но е разпространен и в други страни, включително България. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат картички, бонбони, цветя и сърчица.

Трифон Зарезан - 14 Февруари

Корените на празника произлизат от траките, които почитали Дионис - бога на виното и лозята. Днес се почита Св. Трифон, лозарството и градинарството.

Сирни Заговезни - 22 Февруари

Празникът, наричан още "Прошка", се отбелязва седем седмици преди Великден. На този ден по – младите искат прошка от по – старите. Също така се изпълнява обичаят "хамкане": на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце, което се върти над масата и трябва да се хване с уста.

Баба Марта - 1 Март

Празникът на Баба Марта е символ на пролетта. Обичаят е свързан с връзването на усукани червен и бял конец, които носят пожелание за здраве и плодородие.

Денят на Освобождението на България - 3 Март

Денят на Освобождението на България от турско робство е националният празник на България и се празнува на 3 март.

Международен ден на жената - 8 Март

Осми март е празник, на който се празнуват постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера.

Ден на хумора и шегата - 1 Април

Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата и в различните страни носи свой национален колорит и специфичен хумор.

Цветница - 5 Април

Цветница се празнува в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е вързана с посрещането на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Имен ден имат всички хора с име на цвете или друго растение.

Великден - 12 Април

Един от най – важните християнски празници чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. В България обичаят е свързан с боядисването на яйца и месенето на козунаци.

Ден на труда - 1 Май

Денят на труда се отбелязва на 1 май и чества обществените и икономически постижения на работническото движение.

Гергьовден - 6 Май

Гергьовден е свързан със селското стопанство и с пролетта. В това е и денят на храбростта и Българската армия. Традиционното ястие на празника е печено агне.

Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост - 24 Май

Това е официален празник, честван на 24 май, който отбелязва българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

Международен ден на детето - 1 Юни

Децата са нашето бъдеще и по-добрата грижа за тях днес, означава по-добър свят утре. В България Денят на детето се отбелязва на 01 Юни.

Ден на Съединението - 6 Септември

Този официален празник чества Денят на Съединението на България - актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

Ден на Независимостта на България - 22 Септември

На този ден се празнува годишнината от обявяването на суверенитета на Българската държава. На 22 септември 1908 година българският княз Фердинанд приел в гр. Велико Търново Манифест на Независимостта на България. От онзи момент, държавата е сменила формата от княжество на царство. Скоро след това Османска Турция и всички останали Велики сили на Европа официално са признали Царството България.

Ден на народните будители - 1 Ноември

Денят на народните будители отбелязва делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители, които са възродили националния дух, образование и книжовност по времето на Османското иго и Освобождението.

Никулден - 6 Декември

Празникът е посветен на Свети Николай Мирликийски, избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. На този ден празнуват и хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо,Нина, Ния, Ница, и др. Традиционно се поднасят рибни ястия.

Студентски празник - 8 Декември

Датата е свързана с историята на СУ "Св. Климент Охридски“ и студентите организират празнични вечери и нощни купони.

Бъдни вечер - 24 Декември

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището и подготовката за Рождество Христово, Коледа.

Коледа - 25 Декември

Коледа е един от най – големите християнски празници и отбелязва раждането на Иисус Христос. В България за празника се изпълнява традиционен ритуал – коледуване. Коледарите, които са млади, неженени юноши и момчета на възраст от 12 до 20 години (а понякога и повече, облечени в национални носии, обикалят къщите и пеят за щастие, здраве и благополучие. На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина,Кристина,Румен,Румяна,Руска.