X
»
 


   

Накъде по празниците

Българските празници отразяват традициите и вярванията на хората, които населяват територията на страната. Изпълняват се над 10000 обичаи и церемонии, свързани с празниците. Голяма част от тях са свързани с традиционния поминък на българите – земеделие, животновъдство и производство на вино. Приблизително 85% от населението изповядва православното християнство и, съответно, много от празниците са свързани с тази религия. В страната освен българи има и турци (мюсюлмани), роми, арменци и евреи, чиито празници са много интересни. Освен старите обичаи, в българската култура навлизат и чуждестранни празници.

 • Нова година

  Нова година

  1 Януари

  Нова година се празнува от всички народи по света с надеждата за щастлив живот, за здраве и успех, за сбъдване на всички желания и мечти. В Българската традиция това е втората кадена вечер след Бъдни вечер. Новогодишната вечер събира цялото семейство, много роднини и приятели. Традиционната празнична трапеза е богата и пищна.

  За първия ден на Нова година е характерен обичая сурвакане. Сурвакарите, деца със сурвакница (дрянова клонка, украсена с пуканки, с червени конци, с парички или малки звънчета) обхождат квартала или цялото селище, влизат по къщите и сурвакат членовете на семейството, пожелавайки здраве и плодородие, за което са дарявани от домакините.

  На този ден православната църква отбелязва паметта на св. Василий Велики, откъдето идват и наименованията на празника Васил, Василовден, Васильовден.

 • Богоявление

  Богоявление

  6 Януари

  Богоявление е един от най-старите християнски празници и се празнува на Йордановден. Свързан е с кръщението на Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Според традицията, всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. На този ден празнуват хората с имената Йордан, Йорданка, Богдан, Богданка.

 • Ивановден

  Ивановден

  7 Януари

  Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител, Йоан Богослов и Йоан Златоуст. Чества се на 7 и е най – празнуваният имен ден в България.

 • Бабинден

  Бабинден

  8 Януари

  Бабинден е древен празник посветен на акушерките и е свързан със семейните обичаи.

 • Свети Валентин

  Свети Валентин

  14 Февруари

  Денят на "Свети Валентин" се чества на 14 февруари от Римокатолическата и Англиканската църква, но е разпространен и в други страни, включително България. На тази дата влюбените изразяват любовта си един към друг, като изпращат картички, бонбони, цветя и сърчица.

 • Трифон Зарезан

  Трифон Зарезан

  14 Февруари

  Корените на празника произлизат от траките, които почитали Дионис - бога на виното и лозята. Днес се почита Св. Трифон, лозарството и градинарството.

 • Баба Марта

  Баба Марта

  1 Март

  Празникът на Баба Марта е символ на пролетта. Обичаят е свързан с връзването на усукани червен и бял конец, които носят пожелание за здраве и плодородие.

 • Денят на Освобождението на България

  Денят на Освобождението на България

  3 Март

  Денят на Освобождението на България от турско робство е националният празник на България и се празнува на 3 март.

 • Международен ден на жената

  Международен ден на жената

  8 Март

  Осми март е празник, на който се празнуват постиженията на жените в политическата, икономическата и социалната сфера.

 • Сирни Заговезни

  Сирни Заговезни

  13 Март

  Празникът, наричан още "Прошка", се отбелязва седем седмици преди Великден. На този ден по – младите искат прошка от по – старите. Също така се изпълнява обичаят "хамкане": на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце, което се върти над масата и трябва да се хване с уста.

 • Ден на хумора и шегата

  Ден на хумора и шегата

  1 Април

  Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата и в различните страни носи свой национален колорит и специфичен хумор.

 • Цветница

  Цветница

  24 Април

  Цветница се празнува в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е вързана с посрещането на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Имен ден имат всички хора с име на цвете или друго растение.

 • Великден

  Великден

  1 Май

  Един от най – важните християнски празници чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. В България обичаят е свързан с боядисването на яйца и месенето на козунаци.

  Разгледайте всички специални оферти за Великден (1)
 • Ден на труда

  Ден на труда

  1 Май

  Денят на труда се отбелязва на 1 май и чества обществените и икономически постижения на работническото движение.

 • Гергьовден

  Гергьовден

  6 Май

  Гергьовден е свързан със селското стопанство и с пролетта. В това е и денят на храбростта и Българската армия. Традиционното ястие на празника е печено агне.

 • Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост

  Ден на Българската просвета, култура и славянската писменост

  24 Май

  Това е официален празник, честван на 24 май, който отбелязва българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий.

 • Международен ден на детето

  Международен ден на детето

  1 Юни

  Децата са нашето бъдеще и по-добрата грижа за тях днес, означава по-добър свят утре. В България Денят на детето се отбелязва на 01 Юни.

  Разгледайте всички специални оферти за Международен ден на детето (3)
 • Ден на Съединението

  Ден на Съединението

  6 Септември

  Този официален празник чества Денят на Съединението на България - актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК). Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.

 • Ден на Независимостта на България

  Ден на Независимостта на България

  22 Септември

  На този ден се празнува годишнината от обявяването на суверенитета на Българската държава. На 22 септември 1908 година българският княз Фердинанд приел в гр. Велико Търново Манифест на Независимостта на България. От онзи момент, държавата е сменила формата от княжество на царство. Скоро след това Османска Турция и всички останали Велики сили на Европа официално са признали Царството България.

 • Ден на народните будители

  Ден на народните будители

  1 Ноември

  Денят на народните будители отбелязва делото на българските просветители, книжовници, революционери и будители, които са възродили националния дух, образование и книжовност по времето на Османското иго и Освобождението.

 • Никулден

  Никулден

  6 Декември

  Празникът е посветен на Свети Николай Мирликийски, избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. На този ден празнуват и хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никол, Никола, Нейчо, Николина, Николета, Кольо,Нина, Ния, Ница, и др. Традиционно се поднасят рибни ястия.

 • Студентски празник

  Студентски празник

  8 Декември

  Датата е свързана с историята на СУ "Св. Климент Охридски“ и студентите организират празнични вечери и нощни купони.

  Разгледайте всички специални оферти за Студентски празник (1)
 • Бъдни вечер

  Бъдни вечер

  24 Декември

  Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Той е посветен на дома, огнището и подготовката за Рождество Христово, Коледа.

 • Коледа

  Коледа

  25 Декември

  Коледа е един от най – големите християнски празници и отбелязва раждането на Иисус Христос. В България за празника се изпълнява традиционен ритуал – коледуване. Коледарите, които са млади, неженени юноши и момчета на възраст от 12 до 20 години (а понякога и повече, облечени в национални носии, обикалят къщите и пеят за щастие, здраве и благополучие. На Рождество Христово имен ден имат всички, които носят имената Христа, Христо, Рада, Радослава, Радослав, Радостина, Радостин, Радомира, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Христина,Кристина,Румен,Румяна,Руска.