Герб община Велико Търново

Община Велико Търново

Велико Търново се намира в централната част на Северна България и има население от около 72 000 души. През Велико Търново криволичи една от големите и пълноводни български реки – Янтра. Днес Търново е 15-ти по големина град в страната и безспорно един от най-красивите и посещавани в България.

Търново е третата поред столица на българската държава (от 1187г. до 1393г.) По време на своя средновековен разцвет градът е играел важна роля на европейската икономическа и политическа сцена. Днес, сякаш за да напомня на отминалата мощ на Второто българско царство, над старата столица се извисява възстановената крепост на хълма Царевец.

Голяма част от сградите тук са запазили традиционния си български стил и това създава уникалната атмосфера в града. Повечето улички, които пълзят по хълмовете на Търново, са тесни и криволичещи, но изпълнени с неповторимо очарование. Много от старите сгради са превърнати в хотели, ресторанти и музеи, които целогодишно посрещат посетители.

Старата столица е много важен образователен център. Местните средни и висши училища се определят като едни от най-добрите в страната. Много млади българи идват тук, за да получат добро образование, което да им осигури възможности за реализация в България и Европейския съюз.

Възможностите за развлечение в града са многобройни. Освен красивата си архитектура, Велико Търново предлага на своите посетители голямо разнообразие от музеи и забележителности, пръснати из калдаръмените улички. Културният календар на старата столица е изпъстрен с различни фестивали, представления и събития, които са разпределени през цялата година. Нощният живот на града също кипи неудържимо и предлага както богато разнообразие от участия, клубни изяви и концерти на български и чуждестранни изпълнители, така и различни барове и заведения.

На уморените от обикаляне посетители Велико Търново може да предложи многобройни места за хапване. Тук можете да опитате както от традиционната местна кухня, така и да се насладите на екзотични вкусове от всички краища на света.

Велико Търново е уникално кътче, съхранило българските дух и традиция през вековете. Но освен живо свидетелство за героичната и богата българска история, старопрестолният град е модерен и жив културен център, който неудържимо подканя всеки посетил го веднъж, да се върне отново.

Туристически Информационен Център "Царевград Търнов"

В центъра гостите на града могат да получат информация за района на Велико Търново по всички въпроси, които имат в сферата на настаняването (хотели и ресторанти), забележителностите на града и региона, транспорта от и до Велико Търново и околните селища, различни атракции и актуални събития, коли под наем.

Центърът се намира непосредствено до хотел “Етър”, където е спирката на автобусите от София и Варна на фирма “Етап адрес”. В близост са кино “Полтава”, бинго “Глория”, паметник “Майка България”.

От автогара “Запад” до ТИЦ се стига с автобус номер 10, а от автогара “Юг” – пеша по улица “Христо Ботев”.

Адрес: Велико Търново 5000, ул. ”Христо Ботев” 5
Тел.: +359 62 622 148‎
Факс: +359 62 600 768e-mail: [email protected]

Забележителности

Места за настаняване

Легенди от региона