X
» Бачковски манастир
   

Бачковски манастир

Манастирът е разположен в с. Бачково на 7 км от Асеновград и на 170 км от София. Той е вторият по големина манастир в България и е сред 100-те национални исторически обекта на БТС, основан през 1083г. от грузинеца Григорий Бакуриани. В началото е център на грузинското монашество, а през 19в. става най-важният духовен център в областта. В църквата "Св. Никола" стенописите са направени от известния живописец Захари Зограф. В манастирския храм "Св. Богородица'' се пази чудодейната икона на Богородица Умиление. Според преданието иконата е дошла сама от грузински манастир и е "кацнала" в местността "Клувията", от където монасите я занесли при входа на храма, за да вижда кой с какво сърце влиза в него.
В близост до централния комплекс е разположена Костницата – единствената сграда запазена от първоначалния облик на манастира.
В околностите на манастира могат да се посетят: Асеновата крепост (6 км), водопади по долината на р. Клувия, параклис и голям карстов извор – аязмото "Св. Архангел". Посетителите могат да закупят редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла и други характерни за Родопите предмети.

Места за настаняване в околността


Галерия

Още от областта